Питна вода без запаху хлору - це реально!

21.09.2020
Поділитися:

Київводоканал вже декілька років реалізує програму «Стоп хлор», яка передбачає відмову від використання газ-хлору у технології водопідготовки. На сьогодні вже 40% питної води, що подається у домівки киян, знезаражується з застосуванням інших більш сучасних реагентів.

Найголовнішою причиною рішення про відмову від газ-хлору стало те, що його транспортування та зберігання становить потенційну екологічну загрозу для мешканців Києва з огляду на те, що водопровідні станції знаходяться переважно в межах житлової забудови або безпосередній близькості до неї. 

Ще одна причина - вимога суспільства про перехід на такі технології очистки і знезараження води, що дадуть у результаті питну воду з покращеними смаковими якостями та без запаху хлору. 

Станом на сьогодні у Києві вже всі артезіанські насосні водопровідні станції переведені на використання гіпохлориту натрію – сучасного безпечного у використанні реагенту, який виробляється прямо на місці застосування зі звичайної кухонної солі.

На Дніпровській водопровідній станції також вже завершились важливі роботи з будівництва цеху діоксиду хлору і з вересня 2020 р. в технології водопідготовки та знезараження води тут вже використовується новий реагент. (Презентація заводу для ЗМІ та громадськості, а також знайомство з новою технологією відбудеться на наприкінці вересня)

Порівняно з газ-хлором, гіпохлорит натрію і діоксид хлору мають багато переваг, основні з яких:

  • Унеможливлення аварійних ситуацій через витік небезпечних речовин. 

  • Покращення якості води, в тому числі її органолептичних властивостей (смак, запах).

  • Подача питної води мешканцям Києва без хлорорганічних сполук.

  • Зменшення викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря у процесі підготовки питної води.

  • Виробництво реагентів безпосередньо на місці застосування, що зменшує витрати на логістику і залежність від поставок рідкого хлору.

 

Попереду у нас робота по відмові від використання рідкого хлору на Деснянській водопровідній станції, яка постачає у місто 60% питної води. Наразі тут ведуться роботи з підбору оптимального реагенту та розробляються відповідні проєкти модернізації станції. Планується, що нові технології на Деснянській водопровідній станції будуть впроваджені орієнтовно у 2022 році, після чого можна буде говорити про те, що Київ повністю відмовився від використання рідкого хлору.

А щоб до того часу Деснянська станція працювала безпечно, у 2019 році ми здійснити реконструкцію хлорного господарства, мінімізувавши всі можливі ризики у разі виникнення надзвичайних ситуацій.